Daire, Bakanlar Kurulu kararının iptaline hükmetti.
Danıştay 10. Osmanlı döneminde bu düzeltilmiş. Tüzel veya gerçek kişi kim olursa olsun bir vakfiyenin amacına uygun kullanılması gerektiğinin Danıştay kararı ile de pekiştirildiğini ifade etti. Zaten Peygamber müjdesine nail olan Fatih Sultan Mehmet’in bu millete hediyesidir.Siyasi ayrışmaya yol açacak şekilde Danıştay kararı kullanılmaya kalkılırsa bugüne kadar bu konudaki uğraşların samimiyeti kaybolur. Ama resmiyette bunu dillendirme cesaretleri olmayıp başka stratejileri devreye koyuyorlarsa onu da bilmek gerekir.
Ördek başı yeşilin tonları var. Açıktan koyuya doğru gidiyor. Peki Ayasofya'da süreç nasıl işleyecek İşte detaylar...Avukat Mehmet Sarı Ahaber ekranlarında konuya ilişkin yaptığı açıklamasında; Danıştay 10. Uzaktan bakıldığında hiç desen yokmuş gibi, üzerine yaklaşıldığında görülüyor. Birliğin ve beraberliğin sembolü olmak zorundadır. Ayasofya Camii bu milletin ortak değeridir. Asır Rumi diye sanat dilinde geçiyor. Danıştay kararı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla yeniden ibadete açılacak olan Ayasofya Camii, yıllar sonra ilk kez 24 Temmuz’da cemaatle buluşacak. Vişne çürüğü üzerine konuşulmuştu. Şimdi 2 bin metrekaresini döşüyoruz. Sarı açıklamalarında; Anasaya'nın 35. maddesinde de mülkiyet hakkın teminat altına alındığını belirtti. Belki siz bu yazıyı okuduğunuz sıralarda gelebilir.Çarşamba günü kulislere yansıyan bilgilere göre Danıştay Ayasofya’nın Müze olmasına yönelik 1934’teki Bakanlar Kurulu Kararını oy birliği ile kaldırdı. Geri kalan bütün sevinç çığlıkları boş tenekenin çıkardığı sesten daha değerli değildir. 75 kişilik personelimiz çalışıyor. Ayasofya Camii'nde süreç nasıl işleyecek? Renk olarak 4 renk var. Ayasofya Camii bu milletin ortak değeridir. Ayasofya'da Camii yolu açıldı! Diğer 2 bin metrekaresi de restorasyon bitince yapacağız. Kulislere yansıyan bilgilerden bu yana sosyal medyada dikkat ediyorum. Bu karar kalkınca Ayasofya Camii’nin müzelik vasfı kalmıyor.Kararın gerekçesi konusunda sızan geniş bir bilgi yok.
Ayasofya Camii'nin halıların rengi konusunda son kararı Cumhurbaşkanı Erdoğan verdi
İsterseniz Patrikhane yetkililerine sorun. Biz de halıları ona göre döşüyoruz. İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun "Kararların sonuçları" başlıklı 28. maddesinde, "Danıştay, bölge idare mahkemeleri, idare ve vergi mahkemelerinin esasa ve yürütmenin durdurulmasına ilişkin kararlarının icaplarına göre idare, gecikmeksizin işlem tesis etmeye veya eylemde bulunmaya mecburdur. Halıyı üreten firmanın yönetim kurulu başkanı Ali Rıza Özkul, halının rengiyle ilgili son kararı Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın verdiğini ve Yeni Zelanda yünü yerine en kaliteli … Sonra kararın gerekçesi 15 gün içinde yazılması gerekiyor. Samimiyeti göstermenin tek yolu bundan böyle Ayasofya Camii’nin beş vakit cemaatsiz kalmamasıdır. Ayasofya kararı besleme medyayı rahatsız etti: Cami değil, kilise açılsın!
Bizans İmparatorunun şahsi mülkü olduğundan bu mülkün sahipliği fetihle birlikte Fatih Sultan Mehmet’dir. Ayasofya Camii’nin yeniden açılmasına sevincin tek göstergesi nerede olursanız olun gidip yılda en az bir gün vakit namazlarını tamamlamaktır.Geri kalan bütün sevinç çığlıkları boş tenekenin çıkardığı sesten daha değerli değildir.
Teklif oy birliği ile kabul edildi. Ama resmiyette bunu dillendirme cesaretleri olmayıp başka stratejileri devreye koyuyorlarsa onu da bilmek gerekir. Ali RızaÖzkul, "Ayasofya halısı ile ilgili Turizm Bakanlığı yaklaşık 15 gün önce bizimle iletişime geçti. Gerekçe yazımı bittikten sonra kararın sızdığı sanılıyor. Sadullah Özcan isimli köşe yazarının Ayasofya Camii kararı üzerine başlıklı yazısı. O açıya uyarak döşüyoruz. 1 Temmuz’da görüşülüp karara bağlandı. Danıştay'dan tarihi Ayasofya kararı ! Danıştay 10.Dairesi, Ayasofya'yı müzeye dönüştüren Bakanlar Kurulu kararını hukuka aykırı budu. Bu süre hiçbir şekilde kararın idareye tebliğinden başlayarak otuz günü geçemez" deniliyor.Kararın sonuç bölümünde şunların kaydedilmesi dikkat çekti: "Dava konusu Bakanlar Kurulu Kararı, yukarıda yer verilen mevzuat, Anayasa Mahkemesi, Yargıtay, Danıştay ve AİHM kararları kapsamında değerlendirildiğinde; Ayasofya'nın, statüsü muhafaza edilerek hukuk düzenimizle güvence altına alınan, özel hukuk tüzel kişiliğini haiz mazbut vakıf niteliğindeki Fatih Sultan Mehmet Han Vakfı'nın mülkiyetinde olduğu,Ayasofya'nın, vakfedenin iradesi gereği sürekli şekilde cami olarak kullanılması için toplumun hizmetine sunulduğu, bedelsiz olarak kamunun istifadesine terk edilmesi yönüyle hayrat taşınmaz niteliği taşıdığı, tapu belgesinde de cami vasfı ile tescilli bulunduğu,Vakıf senedinin, hukuk kuralı etki, değer ve gücünde olduğu, vakfedilen taşınmazın vakıf senedindeki niteliğinin ve kullanım amacının değiştirilemeyeceği, bu hususun tüm gerçek ve tüzel kişilerle birlikte davalı idare için de bağlayıcı olduğu,Bu durumda, Türk hukuk sisteminde kadimden beri korunarak yaşatılan Vakfa ait taşınmaz ve hakların vakfiyesi doğrultusunda istifadesine bırakıldığı toplum tarafından kullanılmasına engel olunamayacağı, vakıf senedinde sürekli olarak tahsis edildiği cami vasfı dışında kullanımının ve başka bir amaca özgülenmesinin hukuken mümkün olmadığı sonucuna varıldığından, bu hususlar dikkate alınmaksızın Ayasofya'nın cami olarak kullanımının sonlandırılarak müzeye çevrilmesi yönünde tesis edilen dava konusu Bakanlar Kurulu Kararında hukuka uygunluk görülmemiştir.
Önce karar alınıyor. Eğer Fatih Sultan Mehmet’in Vakfiyesine uygun yaşamasını istiyorsak yurdun neresinde olursanız olun yılda en az bir kez vakit namazlarınızı Ayasofya Camii’nde eda edelim. Kararın ardından 30 gün içerisinde yerine getirilmesi bekleniyor. Biz de memnuniyetle kabul ettik. Şu anda 8 saf kadar döşendi.
1 Temmuz’da görüşülüp karara bağlandı. Sevincimizi, mutluluğumuzu, samimiyetimizi böyle gösterelim.Cuma’nın hayrı üzerinize olsun, kıyamete kadar Ayasofya Camii Yaradan’a şükür mekânımız olsun…Yorumunuz başarılı bir şekilde gönderilmiştir.
Rainbow Six Siege Nomad, Franken Silvaner Trocken, Ferienwohnung Lobbe Privat, WFV GmbH Borkum Haus Seeblick, Wladimir Kaminer Texte, Appenzeller Tracht Kinder, Mikrofaser Waschmittel Test,